De wekelijkste update
Door: Nicôle
Blijf op de hoogte en volg Nicole
06 November 2006 | Australië, Melbourne
Afgelopen maandag en dinsdag moest ik werken. Het was nog steeds erg rustig en voor mij nog rustiger, omdat ik een student aan me gekoppeld kreeg. Zij moest al het werk doen en ik moest kijken hoe ze het deed. De eerste avond hadden we het zelfde patiënten als die ik het hele weekend had gehad. Aangezien je bij dit meisje in je eentje al niet veel omhanden had, kan je je voorstellen dat ik die avond nogal lang vond duren. De volgende dag werkten Pip en ik ook weer samen (ze heet eigenlijk Philippa, maar ze korten hier alle namen af: Elisabeth wordt Liz, Michael wordt Mike etc). Nu een interessantere patiënt, waar we ook wat mee moesten doen: extuberen, drain eruit, lijnendag etc. Wat hier wel opvalt is dat iedere arts een andere mening is toegedaan, dus de ene zegt doe het nu, twee tellen later komt de andere en zegt nee wacht nog een uurtje. Dus in plaats van dat de beademingsbuis er om 8 uur uit ging, werd het 12 uur. Maar ook daar raak je aan gewend.
Dinsdagavond ben ik voor de tweede keer kerstkaarten gaan maken. Het werd een hele gezellige avond met een aantal vriendinnen van Naomi en nog een collegaatje van werk. Ook de creaties van deze week waren weer erg leuk. Natuurlijk kost het een fortuin om alles zo leuk te maken als je het zelf allemaal aanschaft, dus blijf me maar gewoon opgeven voor de kaartenmaakparty’s bij Naomi thuis. Of wie weet kan ik er zelf een keertje eentje hosten.
De volgende drie dagen was is vrij!! Wat een weelde. Woensdag heb ik niet veel bijzonders gedaan. Een beetje huishouden, boodschappen enzovoorts. ’s Avonds is Maj hier komen eten. Dus wat lekkers gekookt (aangezien we een rijstprutje aten, ben ik er zelfs in geslaagd om kroepoek te vinden. Alleen ik als domme gans, kwam er pas na het eten achter dat ik die gekocht had: dom!!) Ook had ik een stel dvd’s gehuurd om te kijken na het eten. Ik kon 5 dvd’s huren (waarvan twee nieuwe) voor 6 dollar, dus zo’n €3,50! We hebben uiteindelijk natuurlijk maar twee films gekeken, want anders zaten we tot de volgende ochtend. De ene was Wimbledon (romantische comedy over twee tennissers die tijdens het toernooi Wimbledon op elkaar verliefd worden: heel voorspelbaar!) en de andere The break up met Jennifer Aniston (weer eens wat anders dan dat ze elkaar krijgen, want nu gaan ze uit elkaar in het begin van de film. Wel een beetje een jammer einde want ze krijgen elkaar dit keer niet)
Ach, een lekker filmavondje.
Donderdag wilde ik de stad in om toerist te spelen, maar het regende al bij het opstaan en werd pas halverwege de middag droog (en mijn was hing natuurlijk nog buiten!). Dus dat werd nog een dagje thuis. Ook lekker, relaxed met boekje in bad, tijdschriftjes lezen die waren aangekomen vanuit Nederland, mijn post wat bijgewerkt.
’s Avonds ben ik voor het eerst naar de kroeg gegaan vlakbij het ziekenhuis voor de bekende Trivia avond. (in die kroeg wordt iedere donderdagavond Trivia gehouden voor de gasten. Iedere tafel is een team en je moet vragen beantwoorden. Wij als IC-ers hebben ook iedere week een tafel). En je kan er goedkoop eten! Een grote lekkere biefstuk met aarappeltjes en boontjes voor 10 dollar. Nou, goedkoper kan niet. Ik was eerst een beetje bang dat ik daar alleen zou zijn, maar ik kwam buiten al een collega tegen en binnen zaten er nog 5, dus mijn angst was voor niets. Eigenlijk was het super leuk. De quizmaster is een homo van de bovenste plank die het hele geheel inluid met een lied met bijpassend dansje (je ligt in een deuk) en daarna alle vragen stelt en her en der wat grappen en grollen invoegt. Er waren diverse ronden: algemeen (ik wist daarvan zo waar 2 vragen die niemand anders wist, muziek (titels en artiesten raden van de liedjes die werden gedraaid), sport (ging al beter dan de muziekronde), nieuws (maar dan alleen over de Australische dingen, dus geen idee) en een gevorderde ronde. Al met al hadden we het niet slecht gedaan en gingen we met wijn en bier naar huis. (nou ja, dit wordt in de pot gedaan voor de jaarlijkse barbecue in januari).
Vrijdag was ik ook nog vrij en aangezien het toen wel droog was, ben ik de stad ingegaan voor de geplande sightseeing. In de townhall kreeg ik een rondleiding. We waren maar met vier ‘toeristen’ dus erg relaxed. Een oudere man uit Tasmanie die erg geïnteresseerd was in het grote orgel hier en een moeder en dochter uit Japan die wel geteld geen en 3 woorden Engels spraken. De gids wist het allemaal leuk te vertellen hoe Melbourne was ontstaan en hoe natuurlijk de townhall is ontstaan. De rondleiding was leuk. De vergaderzaal is nog ouderwets met de burgemeestersstoel van het begin (1854). Ik mocht er ook even op zitten en de bijbehorende foto komt ook op de site. In de concertzaal staat een 10.000 pijpen tellend orgel. Jammer genoeg waren ze de zaal aan het klaarstomen voor een concert of zo, dus het orgel was verstopt achter het gordijn. Wel konden we in de coulissen kijken, dus best wel grappig. (de Japanse oudere dame werd helemaal hyper bij het orgel en de gids steeds kriebeliger). Na nog even op het bordes naar de mensen beneden hebben gezwaaid, zat de rondleiding erop.
Aansluitend ben ik naar St. Paul’s Cathedral gegaan. De grootste cathedraal, maar helaas wordt deze op het moment verbouwd, dus waren grote stukken afgesloten. Ach, ik kom er nog wel een keertje. Voor de lunch ben ik kroketten en frietjes gaan eten bij Hans Brinker: een nieuw holands tentje met pannenkoeken, poffertjes en kroketten beheerd door Chinezen!! Ik moet zeggen de kroketten smaakten erg lekker. Zeker voor herhaling vatbaar, al moet ik de volgende keer natuurlijk de poffertjes testen.
De rest van de middag ben ik de stad rond gaan struinen, onder andere op zoek naar een cadeautje voor paps (het wordt ieder jaar moeilijker lijkt wel!). En ik heb voor mezelf een leuke puzzel gekocht voor mijn verzameling. Ik heb thuis namelijk een hele verzameling met legpuzzels van Jan van Haaster en die hadden ze hier ook. Leek me een leuke tijdbesteding tijdens mijn nachtdienstweken.
Het weekend moest ik werken. Het is ondertussen weer ouderwets druk met veel zieke kids. Ik zelf had een heel ziek meisje van bijna 1 die die ochtend zelfs gereanimeerd was. (er waren twee reanimaties op het zelfde tijdstip!!) Ik had al wel met haar afgesproken dat ze dat niet weer ging doen, want ze kon niet de eerste patiënt zijn die ik zou moeten reanimeren. Het scheelde niet veel, maar ze heeft zich aan de afspraak gehouden. We konden haar nog net op tijd bij blazen met de ballon, want haar hartslag en bloeddruk gingen al snel naar beneden. En ik kan je zeggen dat is niet grappig.
We hadden maar twee patiënten in die kamer, dus ook maar twee plegen, waarvan eentje niet direct heel fijn is in noodsituaties. Gelukkig weet leiding dat ook en werd ik afgelost tijdens mijn pauze in plaats van dat zij zou oppassen. Zondag tijdens mijn dagdienst had ik haar weer en was ze zowat nog zieker dan de dag ervoor. Saturatiedalingen aan de lopende band, CO2 levels boven de 100 en beademingsvoorwaarden ongeveer aan de max, lage bloeddrukken en weet ik veel wat niet meer. Al met al twee drukke diensten voor mij. Zal mij benieuwen strakjes als ik ga werken.
Ik heb straks mijn eerste nachtdienst! Het zal wel raar zijn hoor, na 3½ maand weer nachtdiensten! Heb net mijn boodschappen gedaan voor de komende dagen. Proviand en entertainment voor als het rustig is (kaartjes om te schrijven en een Engels puzzelboekje)
Hopelijk is het druk genoeg en heb ik dat niet nodig, want ik vrees dat het anders eeuwig gaat duren. Het is al zo’n lang eind van 9 tot half 8. We gaan het zien.
Ik ga nu koken. Tot de volgende mail!
06 November 2006 - 06:42
Marleen:
Een foto van NIcole!! Leuk om je verhaaltje weer te lezen, sterkte in de nachtdiensten. -
06 November 2006 - 07:37
Pa En Ma:
Dit is leuk wakker worden. Kopje thee erbij en weer heerlijk lezen. Jippy,nu met foto en wat zie je er goed uit. Mop, goede 4 nachtdiensten, XX -
07 November 2006 - 08:53
Marije:
Hoe gingen je nachtdiensten? Was het rustig? Leuk je verhalen te lezen! Liefs Marije -
09 November 2006 - 03:31
Noeka:
zo wij hier ook in de nachtdienst ,jij straks ook maar dan is het bij ons weer dag.Hier wordt het al aardig winters....brrrr kan jij al in bikini? -
12 November 2006 - 15:13
Tamara:
Hoi Nikkie,
Wat geweldig om telkens al je verhalen en avonturen te lezen. Je maakt wat mee zeg! Volgens mij heb je ook vast al een heerlijk 'stralian accent, mate?
Groetjes
Tamara